Oferta

PORADNICTWO DIETETYCZNE

„Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek twoim pożywieniem.” Żywność zajmuje w hierarchii naszych potrzeb czołową pozycję, jest dla Naszego organizmu swoistym paliwem, dlaczego więc dbamy o rzeczy materialne, o swoje samochody na przykład kupując dobrej jakości olej, paliwo, a swój organizm zaśmiecamy byle czym?!

Jeśli nie wiesz jak jeść, co jeść, jak robić zakupy, na co zwracać uwagę, czego unikać i jak przygotowywać posiłki zapraszam na konsultacje. Chętnie pomogę i rozwieję wszelkie wątpliwości.

ANALIZA SKŁADU I MASY CIAŁA

Analiza wykonywana jest najnowszej generacji segmentowym analizatorem firmy Biospace Inbody 170. Badanie trwa kilkanaście sekund i daje nam informację o rzeczywistym składzie ciała z uwzględnieniem zawartości tkanki mięśniowej, tkanki tłuszczowej z podziałem na poszczególne segmenty ciała oraz ilości wody i substancji mineralnych w organizmie. Analizatory marki Biospace charakteryzuje nie uwzględnianie w pomiarze danych antropometrycznych jak wiek czy wzrost co gwarantuje maksymalnie wiarygodny wynik. Podczas każdej konsultacji w gabinecie (jeśli nie ma do tego przeciwwskazań) wykonywane są pomiary na analizatorze składu ciała.

Profesjonalny analizator składu ciała pozwala na precyzyjną kontrolę i analizę składu ciała oraz monitorowanie sprawności fizycznej osób dorosłych, dzieci oraz zawodników różnych dyscyplin sportowych. Za pomocą analizatora dokonujemy także diagnostyki „ukrytej otyłości” – przy prawidłowym BMI proporcje tkanki tłuszczowej do masy mięśniowej mogą wskazywać na nadwagę lub otyłość, obliczenia BMI – Body Mass Index,
Obliczenia PPM – podstawowej przemiany materii, czyli ile faktycznie organizm potrzebuje kalorii do prawidłowej pracy organizmu, a poniżej której nie wolno schodzić stosując dietę.

Wskaźnik WHR – czyli proporcja obwodu brzucha do obwodu bioder
Wskaźnik BMI, pokazujący ryzyko zachorowania na choroby metaboliczne typu cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie.

Jak przygotować się do badania?

  1. Na minimum 24h przed planowanym pomiarem nie wykonuj żadnej intensywnej aktywności fizycznej.
  2. Przed badaniem skorzystaj z toalety. Należy się wypróżnić oraz mieć pusty pęcherz.
  3. Badanie powinno być wykonane na czczo lub co najmniej 2 godziny po posiłku, pamiętaj o tym planując swoje posiłki w dniu konsultacji. Warto również pamiętać, aby na 1h przed pomiarem nie pić żadnych płynów.
  4. W przypadku kobiet należy unikać wykonywania badania w trakcie menstruacji( wynik może zostać zakłamany), pamiętaj o tym umawiając wizytę lub poinformuj o tym dietetyka.
  5. Badanie analizatorem wykonywane jest bezwzględnie na bosych stopach, pamiętaj o tym dobierając strój na wizytę 😉 tak aby ubranie nie utrudniło przygotowania się do pomiaru.
  6. Bezpośrednio przed pomiarem nie należy brać prysznica lub zażywać kąpieli.
  7. Należy zdjąć biżuterię oraz okrycie wierzchnie.
  8. Badania nie mogą wykonywać osoby z rozrusznikiem serca oraz kobiety w ciąży!

ODCHUDZANIE

Nadwaga i otyłość są powszechnym zjawiskiem, obecnie na świecie 300 milionów osób cierpi z powodu otyłości, a 1,6 miliarda ludzi ma nadwagę. To zastraszające dane! Często przyczyną problemów z wagą jest jakaś niezdiagnozowana jednostka chorobowa, dlatego w moim gabinecie wyznaję zasadę: nie zgadujemy, a sprawdzamy! Wykonując pewne badania laboratoryjne mamy pogląd na to w jakiej kondycji znajduje się organizm oraz co może być przyczyną zaistniałej sytuacji, czy tylko i wyłącznie błędy dietetyczne czy też przyczyna leży znacznie głębiej.

DIETOTERAPIA CHORÓB

Leczenie dietetyczne jest nieodzownym elementem terapii wielu schorzeń, często jest nawet jedynym możliwym sposobem leczenia! Plagą dzisiejszych czasów są choroby autoimmunologiczne, w których prawidłowa dieta odgrywa kluczową rolę podobnie jak w wielu innych jednostkach chorobowych. W moim gabinecie spotykam wiele różnorakich dolegliwości, układam diety i zalecenia w wielu chorobach m.in.:
– choroby tarczycy ( niedoczynność, nadczynność),
– cukrzyca ( typ 1, typ 2, cukrzyca ciążowa),
– celiakia,
– nietolerancja laktozy czy inne nietolerancje pokarmowe,
– choroby autoimmunologiczne ( Hashimoto, Graves-Basedow, RZS, ŁZS, łuszczyca, toczeń i inne),
– insulinooporność,
– osteoporoza,
– nowotwory,
– choroby wątroby,
– alergie pokarmowe,
– refluks żołądkowo przełykowy
i inne.

ŻYWIENIE DZIECI I MŁODZIEŻY

Mówi się, że czym skorupka za młodu nasiąknie, tym… W dzieciństwie kształtują się postawy determinujące przyszłe zachowania i wybory żywieniowe, to co dziecko je, ma nie tylko niebagatelny wpływ na jego wygląd i zdrowie teraz ale również w przyszłości oraz na to w jaki sposób będzie się odżywiał w dorosłym życiu. Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na rozwój dzieci i młodzieży oraz stan ich zdrowia i samopoczucie. Niestety powszechnym zjawiskiem jest otyłość wśród dzieci. Zarówno otyłość dosłowna jak i otyłość ukryta, czyli niedożywienie organizmu wynikające z nieprawidłowo zbilansowanej diety powodującej liczne niedobory pokarmowe. Warto jest wypracować w dziecku nawyk zdrowego odżywiania, zaangażować je we wspólne przygotowywanie posiłków, zachęcić do zdrowej żywności i pokazać, że jedzenie może być przyjemnością, a w efekcie warunkować dobre samopoczucie.

ŻYWIENIE KOBIET CIĘŻARNYCH I W OKRESIE LAKTACJI

Jedz dla dwojga nie za dwoje, to powiedzenie powinno przyświecać każdej przyszłej mamie 😉 częstym błędem w trakcie 9 miesięcy stanu błogosławionego jest przejadanie się oraz nadmierne przyzwolenie na „drobne grzeszki” w diecie. Czy aby na pewno jest to dobre podejście?! A czy wiesz, że przygotowania do ciąży powinno się rozpocząć na ok. 2 lata wcześniej? Tyle czasu bowiem potrzebuje nasz organizm aby usunąć pewne toksyny i składniki, które mogą być szkodliwe dla dziecka. Dlatego do ciąży warto się przygotować znacznie wcześniej. Jednak jak głosi stare przysłowie lepiej późno niż wcale, dlatego jeśli już jesteś w ciąży zapraszam do gabinetu, pomogę Ci odpowiednio zbilansować dietę aby uniknąć niedoborów, dostarczyć Tobie oraz dziecku wszelkich niezbędnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu składników oraz ułatwić Ci późniejszy powrót do formy.

Żywienie w trakcie karmienia piersią jest równie istotne jak żywienie w trakcie ciąży, przede wszystkim kobieta karmiąc narażona jest na niedobory pokarmowe i mineralne wynikające ze zwiększonego zapotrzebowania jest organizmu na energię oraz mikro i makro elementy i witaminy.

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

O dobrą kondycję naszego zdrowia należy dbać w każdym momencie swojego życia, bez względu na swój wiek, natomiast u osób starszych i w podeszłym wieku niejednokrotnie z powodu pojawiających się stanów chorobowych oraz różnorakich dolegliwości pomoc dietetyka może okazać się nieoceniona. Dzięki prawidłowo prowadzonej diecie często dochodzi do znaczącej poprawy stanu zdrowia i samopoczucia czy też ustąpienia towarzyszących dolegliwości. Osoby starsze podobnie jak dzieci, młodzież i kobiety ciężarne wymagają szczególnego postępowania dietetycznego.

ŻYWIENIE I SUPLEMENTACJA SPORTOWCÓW

W przypadku osób aktywnych fizycznie dieta stanowi 70% sukcesu, nawet najlepiej prowadzone treningi nie przyniosą efektów, jeśli nasz sposób żywienia nie będzie odpowiedni. W ostatnim czasie rośnie świadomość niebagatelnego wpływu diety na wyniki i osiągnięcia sportowe. Uwzględnienie wszelkich ewentualnych nietolerancji oraz indywidualnie dobrany jadłospis warunkuje osiąganie możliwie najlepszych wyników w sporcie. Nie trzeba być jednak zawodowym sportowcem aby za pomocą diety warunkować efekty ćwiczeń. Pomagam w doborze diety oraz ewentualnych suplementów wszystkim osobom aktywnym fizycznie, bez względu na rodzaj uprawianej dyscypliny sportowej oraz stopnia zaawansowania.

ANALIZA NIETOLERANCJI POKARMOWYCH

Czy wiesz, że przyczyną złego samopoczucia i choroby mogą być codziennie spożywane pokarmy ? Niepożądane reakcje na pokarm mogą ujawniać się dopiero po kilku dniach od spożytego posiłku. Alergie pokarmowe, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na spożywane pokarmy nazywane jest chorobą XXI wieku. Należy pamiętać, iż możliwe manifestacje alergii pokarmowych są bardzo zróżnicowane. wtedy warto wykonać zaawansowane testy nietolerancji pokarmowych, na rynku dostępnych jest wiele bardziej bądź mniej zaawansowanych badań. W moim gabinecie możecie Państwo wykonać badanie Zasadniczo nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, że zdali sobie sprawę, że przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.

W moim gabinecie możecie Państwo wykonać badanie Food Detective, Food Print oraz Food Test.
Testowane pokarmy
Zboża:
kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
Orzechy i strączkowe:
migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
Mięsa:
wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.
Ryby i owoce morza:
mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
Warzywa:
brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
Owoce:
jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
Inne:
jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa. Obydwa terminy zazwyczaj są mylone.
Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.

Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą się pojawić do dwóch godzin.
Alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2.5% populacji. Najczęstsze alergeny pokarmowe to orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jajka, mleko, ryby i skorupiaki.

Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba znów spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.

Food Detective

Test jest szybki, stosunkowo tani oraz prosty i nie inwazyjny. Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągami z białek występujących w pokarmach. Po pobraniu niewielkiej próbki krwi z opuszka palca i rozpuszczeniu jej w roztworze trzeba ją wylać na tackę. W kolejnych etapach badania, używając odpowiednich odczynników, identyfikujemy obecność przeciwciał pokarmowych w miejscach, gdzie na tacce pojawiły się niebieskie plamy. Porównanie z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwoli dowiedzieć się, jakie pokarmy źle tolerujesz.

Wyniki w badaniu Food Detective pojawiają się po zaledwie 40 minutach
Dostępne są również ilościowe testy laboratoryjne badające nietolerancję pokarmową (nadwrażliwość pokarmową) IgG zależną metodą ELISA. Sprawdzają reakcję na 40 do 220 produktów

PLANY TRENINGOWE

Jako trener i instruktor zajmuję się również układaniem planów treningowych z uwzględnieniem diety oraz diet z uwzględnieniem aktywności fizycznej. Jeśli razem ze stosowaną dietą chcieliby Państwo rozpocząć treningi, przygotuję dla Państwa plan treningowy uwzględniający odpowiedni, indywidualnie dopasowany jadłospis w zależności od nakreślonego celu.

WYKŁADY I PRELEKCJE

Edukacja żywieniowa to istotny aspekt wdrażania prawidłowych nawyków żywieniowych, spotkania z dietetykiem w szkołach czy przedszkolach cieszą się coraz większą popularnością i mogą przynieść pozytywny skutek w postaci zmiany przyzwyczajeń oraz wzrostu świadomości dzieci i rodziców w kwestii zdrowego odżywiania. Spotkanie z dietetykiem może również okazać się korzystne w przypadku drużyn sportowych czy też w zakładach pracy. Jeśli jesteście Państwo zainteresowani zorganizowaniem takiego spotkania zapraszam do kontaktu, chętnie udzielę szerszej informacji.

KONSULTACJE ONLINE

Jeśli chciałbyś skorzystać z moich usług, ale mieszkasz w innym mieście lub za granicą i dojazd jest dla Ciebie problemem, lub jeśli bywasz w Lublińcu czy okolicach tylko co jakiś czas istnieje również możliwość konsultacji online ( telefonicznie, za pomocą skype lub mailowo) Taka konsultacja właściwie niczym nie różni się od standardowej, jedynie pomiar analizatorem jest z oczywistych względów niemożliwy.